UNNU Gıda markası olan Tandoor Lavaş, 2013 yılından bu yana Türkiye’nin ilk tandır lavaşı ihracatını yapan firması olarak hizmet veriyor. Köklerine ve değerlerine bağlı bir marka olarak konumlanan Tandoor Lavaş, hiçbir katkı malzemesi kullanmadan, geleneksel yöntemlerle üretim yapıyor. Tandoor Lavaş’ı ve faaliyetlerini kurucusu Mert Ulupınar’dan dinliyoruz.

Uzun yıllar gıda sektöründe hizmet veren Mert Ulupınar, Bilgi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde eğitim gördükten sonra UNNU Gıda markası ile çalışmalarına hız kazandırıyor. Ulupınar dürüm dükkânlarıyla gıda sektöründe önemli bir konuma ulaşan UNNU Gıda’yı; tedarik sıkıntısı yaşadığı lavaş ekmeği üretimi ile taçlandırıyor ve Tandoor’un kuruluşu hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Firmamızı 2013 yılında eşimle birlikte kurduk. Öncesinde ise dürüm dükkânlarımız bulunuyordu. O dönem en çok sıkıntı çektiğimiz konu özellikle tedarikinde zorlandığımız ürün lavaş ekmeğiydi. O zamanlar lavaşın tedariki kadar üretimi de zordu. 2013 yılına geldiğimizde tüm dükkânlarımı devredip lavaş ekmeği üretimine girdim. Kısa zaman içerisinde amacımız lavaş ekmeği üretmekten ziyade iyi hizmet verebilmek oldu. Çünkü beklentiyi çok iyi biliyordum. Tandoor Lavaş, bugün Türkiye’nin ilk tandır lavaşı ihracatını yapan firması olarak Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, Kuveyt, Irak gibi birçok ülkeye ihracat gerçekleştirdi.”“İstenilen özelliklerde lavaş üretebiliyoruz”
“Çok iyi bir lavaş üreticisiyiz ama daha iyi olduğumuz yönlerimiz; hızlı geri dönüşler, hızlı teslimatlar, kurumsal müşteriler ile anlaşabilmemiz” diyen Ulupınar, benimsedikleri prensipleri ise şöyle anlatıyor: “Biz bu konulara dikkat ettikçe müşteri sayımız, kalitemiz, memnuniyet oranımız hızla arttı ve 2017 yılı sonunda 2’nci tam otomatik fabrikamızı faaliyete geçirdik. Aynı bilinçle ve deneyimli ekibimizle lavaş ekmeklerimizi, her müşterinin istediği özelliklerde sunabiliyoruz.” Ulupınar’ın ifadelerine göre Tandoor Lavaş’ın üretim şekline müşteri talepleri yön veriyor. Döner için ayrı, kebap, tantuni, çiğ köfte gibi ürünler için ayrı lavaş ekmekleri bulunuyor… Hatta bazı otellerin lavaş ekmekleriyle servis tabaklarına süsler bile yaptıklarını vurgulayan Ulupınar, “En önemli özelliğimiz firmaya özel reçete ile lavaş ekmeği üretiyor olmamız. Örneğin, AVM’lerde döner satan bir markaya 45 gr sade üretiyoruz. Başka bir döner markasına ise 90 gr farklı içeriğe sahip bir hamur ile lavaş üretiyoruz” diyor.“Lavaşımız katkı maddesi içermiyor”
Tandoor Lavaş’ta hiçbir katkı maddesine yer olmadığını önemle belirten Ulupınar şu açıklamayı yapıyor: “Ürünlerimizde katkı maddesi kullanmıyoruz ve hiçbir restoranın da katkı maddeli lavaş kullanmalarını tavsiye etmiyoruz. En kaliteli etten yaptığınız dürümün lavaş ekmeği katkı maddesi kokuyorsa bu işletmeye çok büyük kayıplar yaşatacaktır. Biz de bu bilinçle üretim yapıyoruz. Dolayısıyla tortilla’dan bizim lavaşımıza doğru ciddi bir geçiş gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra donuk veya soğuk teslimat, vakumlu ambalaj ile lavaşları muhafaza ediyoruz.”Tandoor Lahmacun Tabanı ile 3 dakikada leziz lahmacunlar
Lavaşlarının en çok tavuk, et dürüm ve çiğköfte için tercih edildiğini belirten Ulupınar, yeni ürünlerini de şu sözlerle tanıtıyor: “Yeni ürünümüz lahmacun tabanının tanıtımına Eylül ayında başladık. Bu tabanı kullanarak, kaliteden ödün vermeden leziz bir lahmacun servis edilebiliyor. Bu fast food sektöründe döner kadar hızlı servis edilebilen ürün demek. Lahmacun yapmanın en çok zaman ve maliyet harcayan kısmı hamurunu hazırlamaktır. Tandoor lahmacun tabanının hazırlanışı da oldukça zahmetsiz. Sadece harcın tabana sürülüp fırına verilmesi yeterli. 3 dakikada işletmeye özel bir lezzet hazırlanmış oluyor. Hamur üretme dinlendirme, açma gibi işlerin tamamını atlayıp standart çıtırlıkta ve lezzette bir lahmacun üretilmiş oluyor.”“Unumuz tam otomatik makinalarda el değmeden işleniyor”
25 kişilik üretim ve 5 kişilik yönetim ekibi ile çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Ulupınar, üretim süreçleri hakkında şu bilgileri paylaşıyor: “Üretim bizim için hammadde tedarikinden başlıyor. Fabrikamızda kullanılan tüm hammaddelerimiz gıda standartlarına uygun üretilen ve çeşitli analizlerden geçen ürünler. Süreç buğday ununun fabrikaya girmesiyle başlıyor ve tam otomatik makinalarda el değmeden işleniyor ardından lavaş ekmeğine dönüşüyor. Ürünler yine çeşitli kontroller ve kayıtlardan geçtikten sonra müşterinin talep ve kullanımına göre ambalajlanıyor ve kasa veya kolilerde sevk edilmek üzere paletleniyor. Detaylı üretim videomuz web sitemizden izlenebiliyor.” Siparişe göre oluşturulan rut planıyla; yine müşterinin talebi doğrultusunda soğutmalı veya nakliye araçlarıyla teslimatı gerçekleştirdiklerini ifade eden Ulupınar, “Firmamızın müşterilerimiz açısından en önemli özelliklerinden biri de geriye dönük izlenebilirlik sunması. Ürün teslim edildikten sonra paket ve palet etiketlerimizdeki bilgilerden ürünün işlendiği günkü verilere ulaşılabiliyor” diyor.“Lavaşımız kokusuyla bile lezzet yayıyor”
Tandoor Lavaş’ın en önemli özelliğinin müşterilerinin isteklerine göre, özel üretim yapılabiliyor olması olduğunu vurgulayan Ulupınar sözlerine şöyle devam ediyor: “40 gr ile 100 gr arasında, tüm şekillerde ve ebatlarda katkısız olarak lavaş üretebiliyoruz. Lavaş ekmeğimizin kokusu ile farklılaşıyoruz. Bu konu bizim için çok önemli çünkü lezzet için koku çok büyük bir unsur. Müşterilerimizin kullanım talebine göre 1 hafta ile 1 yıl arasında raf ömrü belirliyoruz. Taze, soğuk ve donuk şekilde üretim ve sevkiyat yapabiliyoruz.”“Yeni ürünümüz lahmacun tabanının tanıtımına yoğunlaşacağız”
Ulupınar, son olarak geleceğe yönelik planlarını şöyle açıklıyor: “Lahmacunumuzu dünyada fast food’la yarışır konuma getirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2019 planlarımız arasında mevcut ihracat kapasitemizi artırmak var. Dürüm ürünleri dünyada fast food sektöründe çok büyük bir pazara sahip. Ülkemizde dürüm kullanan her işletmeye, onlara özel, spesifik lavaş tedariki yapma hedefimiz var. Bunun için devamlı kontrollü ve yenilikçi çizgimizde yürüyeceğiz.”